Generacija 1974. nagrađena poklonima i ovacijama sa tribina (foto)

KK Crvena zvezda je davne 1974. godine ispisala svoje ime zlatnim slovima u istoriji evropske košarke!

Crveno-beli su 2. aprila 1974. godine u Udinama  osvojili svoj prvi i za sada jedini trofej u evropskim takmičenjima, i to trijumfom nad čehoslovačkom ekipom Spartak Zbrojovka iz Brna rezultatom 86:75. Bio je to i prvi trofej nekog srpskog košarkaškog kluba u evropskim takmičenjima!

Sudbina je htela da crveno-beli igraju poslednju evroligašku utakmicu ove sezone svega dva dana nakon godišnjice, te je po svoj prilici bilo da se tokom susreta sa Olimpijakosom pozdrave heroji našeg kluba, koji su obradovali ne samo sve Zvezdaše te davne 1974. godine, već i celu naciju.

KK Crvena zvezda Meridianbet potrudio se da se svečarska atmosfera oseti pre početka same utakmice i oko Beogradske Arene. Na platou Beogradske Arene nalazila se postavka, gde su navijači mogli bliže da se upoznaju sa svim detaljima iz sezone 1973/74, kako je tekao put do naše prve evropske titule, ali i da uživo vide repliku trofeja osvojenog pre punih 50 godina!

Postavka je bila samo početak…

Neki od aktera te utakmice i naših legendarnih igrača iz davne 1974. godine prisustvovali su utakmici između Crvene zvezde i Olimpijakosa, koju su naši prvotimci igrali u posebnoj garnituri dresova dizajniranoj specijalno za ovaj događaj, a koja na sebi ima zlatni bedž koji je podsetnik na ovaj za sve nas Zvezdaše veliki događaj. Ti dresovi od 19 časova, odmah na početku utakmice, našli su se na humanitarnoj aukciji o kojoj sve detaljno možete pročitati u sledećoj vesti.

Tokom pauze između poluvremena, akterima velikog finala koji su ispisali istoriju kako KK Crvena zvezda, tako i srpske i evropske košarke uručene su posebne pozlaćene plakete, kao i dresovi sa njihovim brojevima i prezimenima koji su identični onima u kojima je naš prvi tim igrao utakmicu protiv Olimpijakosa.

Pozlaćene plakete Slavniću, Vučiniću, Rakočeviću, Lazareviću, Pešiću, Žugiću i Latifiću uručio je predsednik našeg kluba Nebojša Čović, posebno izrađene dresove za zlatnim bedžom predsednik UO Željko Drčelić, a posebne zastavice i značke direktor kluba Nemanja Vasiljević;

Opravdano odsutni bili su Kapičić, Simonović, Sarjanović, Jovašević, ali će i njima naknadno biti uručene plakete i dresovi.

Kao što i priliči takvom trenutku, usledilo je i zajedničko slikanje svih prisutnih aktera te utakmice koja ostaje za dugo sećanje i ponos svih nas Zvezdaša, a oni u hali nagradili su prisutne igrače skandiranjem i ovacijama!

KK Crvena zvezda – Rakočević, Lazarević, Sarjanović 4, Pešić, Živković 8, Jovašević, Kapičić 23, Simonović 19, Vučinić 12, Latifić, Žugić, Slavnić 20;

KK Crvena zvezda Beograd – KK Zbrojovka 86:75
Da se pamti za sva vremena!

Sve fotografije su dostupne za korišćenje uz potpis: KK Crvena zvezda Meridianbet (Đorđe Kostić)