SERIJAL MERIDIAN SPORTA O NEŠI ILIĆU: Legenda koja traje II deo – Duda mi je rekao: „Ubi te asfalt”

Meridian sport ljubiteljima košarke predstavlja drugi deo serije o Nebojši Iliću, dobrom duhu KK Crvena zvezda Meridianbet.

Ilić je u Crvenoj zvezdi već četiri decenije. Bio je igrač, tim menadžer, sportski direktor, v.d. predsednik… Po pravilu, uvek važan deo crveno-belog sistema.

Posle epizode u kojoj se govorili o igračkoj karijeri Nebojše Ilića, čuvenoj pobedi Zvezde nad Cibonom koja je promenila istoriju klupske košarke u Jugoslaviji, tituli Crvene zvezde iz 1993. godine i Ilićevim rekordima u drugoj epizodi su tema zlato iz Bormija, njegovo povlačenje iz reprezentacije i uloga tim menadžera u kojoj se etablirao kao najbolji izbor ne samo u Zvezdi, već i reprezentaciji Srbije.

Krajem osamdesetih, posle osvajanja čuvenog zlata u Bormiju, Neša Ilić je kao i većina njegovih saigrača zlatne generacije bio pozvan na pripreme seniorskog državnog tima. Ali posle tri prijateljske utakmice u kojima ga Dušan Ivković nije skinuo među 12, pokupio je torbe i otišao…

I onda 2011. godine kad sam postao tim menadžer reprezentacije, kaže meni Duda: „Dripac, dođi ovamo. Pogledaj šta si sve mogao da imaš: zlato iz Argentine, zlato iz Rima… Ubi te asfalt!” – prepričao je Ilić jednu od mnogobrojnih anegdota.

O karijeri Nebojše Ilića u reprezentaciji i operativnoj ulozi u Zvezdi i državnom timu govore Svetislav Pešić, Saša Đorđević, Nebojša Čović, Miloš Teodosić, Nemanja Nedović, Vlade Đurović, Miroslav Nikolić

Veliku grešku su pravili pojedini treneri što su ga na jedan čudan, da ne kažem pokvaren način omalovažavali. Po sistemu pokušavanja da ga šalju po burek. Neša je prošao onako kako je prošao, a ti su otišli po burek! – rekao je Nebojša Čović, predsednik Crvene zvezde Meridianbet.