ЦРВЕНО БЕЛА КРВ 30.ПУТ! (КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ)

Хуманитарна акција „Црвено-бела крв“ одржаће се по 30. јубиларни пут 27. и 28. јуна 2024. године у Медија центру ФК Црвена звезда на стадиону „Рајко Митић“. Тим поводом данас је одржана конференција за медије у присуству представника свих клубова СД Црвена звезда на којој су позвани сви људи добре воље да донирају своју крв и тако помогну да се спасе нечији живот.

На конференцији за медије говорили су др Златибор Лончар, министар здравља у Влади Републике Србије, др Зорана Андрић, руководилац службе за лабораторијску и другу дијагностику Института за трансфузију крви Србије, Марко Петровић, оперативни директор ФК Црвена звезда, Милан Дозет, спортски директор КК Црвена звезда и Зоран Аврамовић, генерални секретар СД Црвена звезда.

Присутне представнике клубова СД Црвена звезда и представнике медије поздравио је др Златибор Лончар, министар здравља у Влади Републике Србије.

Желим неизмерно да се захвалим целој породици Црвене звезде и свим Делијама и свим онима који подржавају Звезду и који су учествовали у овој акцији јер не постоји ништа хуманије да се уради, да се да крв и да се помогне некоме, да директно некоме спасите живот. Хвала вам на томе што сте дошли на ову идеју и хвала вам што је оволико дуго спроводите, а ја ћу вам тачно рећи, ако нисте знали, колико је до сада дато крви, колико је људи учествовало у свему овоме. У досадашњих 29 акција дато је 12.648 звездаша се пријавило да да крв. Од тог броја њих 11.493 је дало крв. Један део њих није могао да да крв из медицинских разлога, али ми те људе који су дошли и који су се пријавили рачунамо као да су дали, јер су они дошли са том намером. Просек по акцији је био 396 давалаца. Ви знате да редовни даваоци крви имају неки свој континуитет и у неко одређено време дају крв. Овде се појавило скоро 26% давалаца који су први пут дали крв, који су се одазвали вашем позиву и то је око 3.000 нових давалаца крви. С обзиром да једна јединица крви може да спаси три живота, звездаши су својом акцијом спасили више од 30.000 живота у Србији. Још једном, неизмерно хвала. Све друге речи, осим ових података, нису довољне. Оно што је битно је да ви организујете акције у периодима када пада број давалаца крви, а то су летњи период и периоди празника. Ви будете ти који омогућите нашем Заводу за трансфузију, а онда и свим нашим болницама да се не прекидају оперативни програми, да има довољно крви за операције и наравно да онима којима је неопходно да је добију. Ви се нисте зауставили на томе и организујете своје акције не само у Београду, већ и у Косовској Митровици, у Требињу, Добоју, Приједору, Прокупљу, Бањалуци… и то су само нека од места у којима организујете ову акцију. Још једном неизмерно хвала и наставите тако, ви сте прави пример хуманости и нечега што је осећај да помогнете људима којима је та помоћ неопходна – рекао је др Златибор Лончар, министар здравља у Влади Републике Србије.

У име Института за трансфузију крви Србије говорила је др Зорана Андрић, руководилац службе за лабораторијску и другу дијагностику, велику захвалност за све доборовољне даваоце крви исказао је Марко Петровић, оперативни директор ФК Црвена звезда, док је у име нашег кошаркашког клуба који већ више од деценије подржава ову акцију и као клуб и кроз велики број појединаца који учествују у овим акцијама као доброволјни даваоци, говорио је  Милан Дозет, спортски директор КК Црвена звезда:

Јако ми је драго што смо сви окупљени око овакве једне велике и хумане акције. Улога Црвене звезде је да буде лидер у свим пољима, а друштвена одговорност и помоћ нашим суграђанима је негде у врху наших приоритета. Због тога смо јако поносни на наше навијаче и Фондацију Делије која организује ову хуманитарну акцију 30. пут. Људи из Кошаркашког клуба Црвена звезда и овај пут као много пута до сада желе да личним примером подстакну друге да дођу и учине исто. Ту смо заједно да подржимо наше навијаче у давању крви. Следи период, као што је речено, када је јако битно да имамо довољн број резерве крви и због тога позивам још једном да у четвртак и петак све људе који су у могућности дођу и дају крв” казао је Дозет.

Акција „Црвено-бела крв“ се одржава по 30. јубиларни пут, а сви Звездаши који желе да покажу хуманост на делу, то ће моћи да учине у четвртак (27. јуна) и петак (28.јуна) од 10 до 18 часова у Медија центру ФК Црвена звезда на стадиону „Рајко Митић“.

Буди звездаш и донирај крв!